Home / НАСА открила седам планета величине Земље, на три је могуће да постоји и вода

 

Пронађено је седам нових планета налик Земљи ван Сунчевог система, а на три од њих је могуће да има воде, чак и океана, и да су настањиве, рекли су научници на конференцији коју је организовала НАСА.

Егзопланете, планете које круже око звезда ван Сунчевог система, тренутно су свемирска тела у која научници полажу велике наде када је у питању живот у далеком свемиру, јер се за многе од њих показало да личе на Земљу, те могу да садрже градивне основе живота, а временом научници откривају све више оваквих планета.

Пред конференцију речено је само кратко да “нису у питању ванземаљци”, а открића су представили астрофизичар Томас Курбухен из штаба НАСА у Вашингтону, Мајкл Жилон, астроном са белгијског Универзитета у Лијежу, менаџер научног центра Спицер у Пасадени у Калифорнији Шон Кери, Никол Луис, астроном са Института за телескопско истраживање свемира у Балтимору и Сара Сигер, професорка астрономије и физике на МИТ и Кембриџу.

– Откривено је седам планета величине Земље удаљених само 40 светлосних година и налазе се у три зоне у којима је могуће настањивање. Научници верују да на три од ових седам планета постоји вода и да је питање догледне будућности када ће она моћи да буде откривена – казао је Курбухен.

На најмање три од седам планета које орбитирају око звезде Трапист-1 откривено је нешто што би се могло назвати “Светим гралом за астрономе посвећене трагању за планетама”, пошто на њима постоје услови за развој живота, речено је вечерас. Ниједна од до сада познатих галаксија нема толико стеновитих планета величине Земље и могли би имати на свом саставу и океане, наводе научници, уверени у могућност да у наредној деценији буду откривени и “докази о томе да на њима постоји живот”.

Те планете су, каже Мајкл Жилон, близу су једна другој и орбитирају попут Земље, тако да је на једној половини планета увек ноћ док је на другој дан, називајући ово откриће “најузбудљивијим у последњих 15 година”.

Шон Кери навео је да се до овог открића дошло помоћу свемирског телескопа Спицер, коме није био примарни задатак да трага по том сазвежђу, али да су ипак регистроване ове планете.

“Трапист 1” је “хладни патуљак”, односно звезда у сазвежђу Водолије која има само осам одсто Сунчеве масе, тек је мало већа од Јупитера и много хладнија и црвенија од Сунца.

Професорка Сара Сигер рекла је да научници још не знају много о овим планетама, али да се зна да постоји још много таквих “сестара Земље”.

Британски астроном др Крис Копервит са Универзитета “Џон Мур” у Ливерпулу, који је био део међународног тима, рекао је да се ради о више него великом открићу.

– Откриће више стеновитих планета на којима је температура површине таква да је могуће постојање течности, воде, чини овај систем узбудљивим циљем трагања за животом у будућности – казао је др Копервит за “Индипендент”.

Питања везана за ова открића могу се поставити научницима на Твитеру под хаштегом #asknasa.

 

Share This

 
 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

 

six + 4 =