Home / Uncategorized / Анализа утицаја факултета на достигнуту позицију на Шангајској листи

 

Универзитет у Београду на “ARWU” листи – део I: Анализа утицајa појединачних факултета на достигнуту позицију применом “PROMETHEE-GAIA” методе

Живан Живковић, Милица Арсић, Ђорђе Николић

Serbian Journal of Management 12 (2017) 171

Извод

Још од 2012. године, Универзитет у Београду (УБ) је рангиран међу 500 најбољих универзитета у свету, на престижној листи Академског Рангирања Светских Универзитета (“ARWU”), која је такође позната и као Шангајска листа. Ових 500 универзитета представљају свега 2% укупног броја универзитета на свету. Према глобалном рангирању, спроведеном 2015. године, УБ је рангиран између 201-ог и 300-тог места, и најбоље је рангиран универзитет у региону Југоисточне Европе.

УБ се састоји од 31 факултета и 11 истраживачких института и свака од ових институција,на свој начин доприноси укупно достигнутој позицији УБ на овој листи. Овај рад анализираутицај појединачних факултета на позицију на којој се рангира УБ на “ARWU” листи, прекоброја радова индексираних у “Science Citation Index – SCIe” и “SSCI”, узимајући у обзир бројцитата и број цитата по раду и по истраживачу за период 2011 – 2015. За обраду податакакоришћена је метода вишекритеријумског одлучивања “PROMETHEE-GAIA”. Добијенирезултати су издвојили четири кластера факултета, где спадају: факултети са највећимутицајем, факултети са значајним утицајем, са средњим и ниским утицајем на укупнерезултате рангирања на “ARWU” листи.


Према овој анализи, Факултет за физичку хемију на првом је месту према критеријумима: број цитата по истраживачу, број цитата и број радова по истраживачу, као и у финалном рангирању методом PROMETHEE II.


Преузми чланак

 

Share This

 
 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

 

3 × 2 =