Home / Uncategorized / Предавања о сусрету науке и уметности

 

У Научном клубу РЦ Смедерево наука се славила и у суботу, дан после „Ноћи истраживача“. Велико интересовање смедеревских средњошколаца побудила су предавања о сусрету науке и уметности. Наши гости били су представници пројекта „SCIMFONICOM“ који је такође на подручју Србије реализовао значајну европску манифестацију посвећену науци.

Проф. др Љиљана Дамјановић Василић, Срна Стојановић и Кристина Радиновић са Факултета за физичку хемију у Београду одржале су занимљива предавања о примени физичке хемије у анализи уметничких дела, разоткриле су тајне древних грнчара из манастира Студеница и презентовале начине на које се утврђују аутентичности археолошких и уметничких дела помоћу физичко-хемијских анализа доказујући у коликој мери наука може бити примамљива и примењива у пракси и како мултидисциплинарна проучавања могу довести до изузетних открића.

Гошће Научног клуба Смедерево показале су како се на прави начин наука популаризује међу младима и како се сложена научна истраживања приближују публици, а ученици средњих школа Смедерева оповргли су мит о незаинтересованости и немотивисаности данашње омладине уживајући у предавањима, подстакнути на нова размишљања и истраживања.

Детаљније

 

Share This

 
 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

 

sixteen + thirteen =