Home / Индивидуалну мобилност у оквиру Еразмус+ програма

 

Уважене колегинице и колеге,

користимо ову прилику да Вас благовремено обавестимо о позивима за пријаву за индивидуалну мобилност у оквиру Еразмус+ програма који ће током лета и јесени бити отворени на платформи за мобилност Универзитета у Београду – MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/), као и о важним изменама и новим појединостима везаним за објављивање конкурса и пријављивање за индивидуалне мобилности. Ове измене и нова правила важиће од 15. јула 2020. године, када се очекује отварање позива за пријаву на платформи.

Напомињемо да ће се од ове године конкурси за студенте и запослене за пријаву на мобилност организовати искључиво два пута годишње. Током отвореног позива студенти конкуришу за одлазак на мобилност у наредном семестру, док се запослени могу пријавити за одлазак и у текућем семестру, уз напомену да ниједна мобилност неће моћи да се реализује док Универзитет у Београду не добије званичну потврду партнерске институције да је кандидат прихваћен на мобилност.

Отварање и затварање конкурса, као и постављање рокова за евалуацију и рангирање биће унапред одређено и аутоматизовано, а накнадне измене у вези са наведеним роковима и достављањем конкурсне документације неће бити могуће.

Позиви за пријаву за мобилности које ће бити реализоване у пролећном семестру академске 2020/21. године, биће отворени 15. јула 2020. године у 13 часова. Позиви ће бити распоређени у три групе са фиксним датумима пријављивања кандидата, односно номинације ЕСПБ координатора, а све у складу са захтевима страних партнера у вези са роковима за достављање номинација и регистрацију на њиховим интерним платформама.

Имајући ово у виду, најљубазније молимо све надлежне службе факултета и института Универзитета у Београду да, у складу са својим уобичајеним праксама информисања, поред студената, благовремено обавесте и наставно и административно особље да ће пријава за наставне, односно тренинг мобилности такође бити организована у наведеним роковима, а ЕСПБ координаторе да стриктно поштују рокове за евалуацију и рангирање пристиглих пријава.

Позив је отворен за оне Интер-институционалне споразуме који су до сада закључени, а у оквиру средстава која су Универзитету у Београду одобрена за реализацију мобилности у периоду 2019-2021. године.

Листа отворених позива није коначна, јер је објављивање позива за пријаву за мобилност условљено потписивањем Интер-институционалног споразума са иностраним партнерима. Сходно томе, позиви ће бити редовно ажурирани у зависности од динамике потписивања Интер-институционалних споразума, о чему ће ЕСПБ координатори добијати редовна обавештења преко MobiON платформе.

Уколико на конкретном конкурсу не буде пријављених кандидата, а с обзиром на обавезу враћања неискоришћених средстава Националној агенцији и посредних последица у виду смањења износа средстава на предстојећем националном конкурсу, недодељене мобилности биће редистрибуиране резервним кандидатима са целог универзитета у оквиру текућег конкурса. Напомињемо и да ће статистика реализације мобилности сваке од чланица у овом пројектном периоду, утицати на расподелу средстава у следећем.

Како би факултети и институти Универзитета могли да испланирају интерне активности у складу са горенаведеним информацијама, унапред достављамо и списак конкурса и рокове за пријаву и рангирање по сваком конкурсу.

Имајући у виду да је реализација мобилности планирана за пролећни семестар 2019/20. године била у великој мери онемогућена због пандемије изазване корона вирусом, Национална агенција Србије одобрила је продужење реализације уговорених мобилности за пројектни период 2019-2021. године, закључно са 31. јануаром 2022. године за Кључну акцију 103, односно 31. јулом 2022. године за Кључну акцију 107. На овај начин омогућена је реализација индивидуалних мобилности у оквиру Кључне акције 103 током читавог трајања пролећног семестра 2020/21. године за студенте свих нивоа студија.

Напомињемо да мобилности неће моћи да се реализују док Универзитет у Београду не добије званичну потврду партнерске институције да је кандидат прихваћен на мобилност.

Преглед мобилности за које су отворени позиви за пријаву можете пронаћи на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/open-calls .

За сва евентуална питања и недоумице, молимо Вас да контактирате Еразмус+ тим Универзитета у Београду (https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/contact) .

С поштовањем,

Проф. др Ненад Зрнић

Проректор

Еразмус+ институционални координатор

 

Share This

 
 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

 

16 − five =