Home / Uncategorized / Проф. Ћирић-Марјановић у 1,5% најбоље рангираних научника у свету

 

Приликом евалуације и рангирања око седам милиона светских научника, које је предводио престижни Универзитет Станфорд, међу 105.000 најбоље рангираних (тј. у првих 1,5%) сврстано је 13 научника из Србије међу којима је и проф. др Гордана Ћирић-Марјановић са Факултета за физичку хемију Универзитета у Београду.

Након вишегодишњег истраживачког пројекта, Универзитет Станфорд је представио листу научника из целог света који су рангирани на основу до сада најсвеобухватније анализе научних резултата и према више критеријума, а подаци о публикацијама и изворној цитираности су преузимани из базе SCOPUS.

Листа обухвата све светске научнике из 22 различита научна поља и 176 потпоља истраживачког рада. Критеријуми за оцену научника су базирани на укупном броју цитата на радовима, Хиршовом индексу, Модификованом Хиршовом индексу за коауторство, броју цитата које има истраживач на самосталним радовима и радовима на којима је први или последњи аутор.

Према овој методологији рангирања у 1,5% светске научне елите сврстани су поред проф. Ћирић-Марјановић  и следећи научници из Србије: академици Иван Гутман (Природно-математички факултет у Крагујевцу), Душан Теодоровић (Саобраћајни факултет у Београду), Владимир Костић (Медицински факултет у Београду), Зоран Петровић (Институт за физику у Београду), Никола Коњевић (Физички факултет у Београду), затим др Магдалена Ђорђевић (Институт за физику у Београду), проф. др Ливија Цветићанин  (Факултет техничких наука у Новом Саду), проф. др Бранислав Јеремић (BioIRC Центар за биомедицинска истраживања, Крагујевац), проф. др Љубомир Ћирић (Машински факултет, Београд), др Јован Голић (Математички институт САНУ, Београд), др Миомир Вукобратовић (Институт Михајло Пупин, Београд) и Теодор Атанацковић (Математички институт САНУ).

Резултати истраживача са Станфорда су објављени у часопису PLOS Biology у августу 2019. у раду аутора John P. A. Ioannidis, Jeroen Baas, Richard Klavans, Kevin W. Boyack, под насловом „A standardized citation metrics author database annotated for scientific field“ https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000384 , а листа „top-100,000–ranked scientists“ налази се у supplementary Table S4 овог рада.

https://www.blic.rs/ponosni-na-srbiju/srpski-naucnici-medu-15-odsto-najbolje-rangiranih-u-svetu-njih-je-prestizni/qyt4zj1

https://www.danas.rs/drustvo/osam-srpskih-naucnika-medju-svetskom-elitom/

 

Share This

 
 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 

 

nine + 5 =